In memoriam Avo Kadarik (16.09.1928-11.01.2014)


Meie hulgast on lahkunud Rapla maleva kaitseliitlane kunagine noorkotkas Avo Kadarik.

 

Su rüppe heidan unele

mu kallis kodumaa...

 

Avo Kadarik sündis 16. septembris 1928 aastal Harjumaal Juuru vallas (ennem II maailmasõda kuulus Juuru vald ja kihelkond Harjumaa koosseisu). 1935. aastal alustas õppimist Juuru 6-klassilises koolis ja samal aastal tegevust alustanud noorkotkaste rühmas. Rapla keskkooli lõpetas 1949 aastal, seejärel õppis Tallinna Elektromehhaanika Tehnikumis.

Töötas mitmes kombinaadis elektroonika valdkonnas, hiljem Juuru keskkoolis tööõpetuse ja füüsikaõpetajana. Paralleelselt organiseeris  ja arendas kaheteist aasta jooksul poistele kardiringi tegevust. Huvide poolest oli Avo teada harrastusnäitlejana ja –lavastajana ning filmiamatöörina.

Avo Kadarik  on nimetanud noorkotkaste ridadesse kuulumist oma isamaaliste vaadete kujunemise kooliks. Korduvalt on ta nimetanud oma meenutustes 1938. aasta Eesti vabariigi 20.aastapäeva paraadi Tallinnas, milles ta osales 9-aastase noorkotkana, samuti Harjumaa Noorte Kotkaste suvist ühislaagrit Pirital.

Aastal 1990.aastal  seisis koos teiste kaitseliitlastega  iseseisvuse taastamise eest kaitsel Toompea lossi, raadiomaja ja Tallinna teletorni juures. Avo oli  1989 aastal Kaitseliidu taasasutamise juures ning Eesti Vabariigi taastamise järel astus ta 1993. aastal Kaitseliidu Rapla maleva Juuru malevkonna liikmeks ning oli maleva tegus liige.

Kõrgest east hoolimata osales Kaitseliidu töös ning andis suure panuse Kaitseliidu arengusse ja Noorte Kotkaste Rapla maleva Juuru rühma aatelisse tegevusse. Kogus ja säilitas erinevaid dokumente Kaitseliidu tegevuse kohta.

Avo Kadariku on tunnustatud KL Rapla malevapealiku tänukirjaga, talle on annetatud KL Rapla maleva teenetemärgi II klass,  sõjaminister  Jüri Toomepuu andis 1991 aastal talle Kotkaristi V klassi teenetemärgi ning Juuru vallavalitsus omistas 2010 aastal Avo Kadarikule elutööpreemia. NK Rapla malev esitas NK keskkogule  Avo Kadariku organisatsiooni auliikmeks nimetamiseks.


Abielust Ella Kadarikuga on kaks last.

Avo Kadarik oli isamaaliste vaadetega aktiivne kaitseliitlane, noorkotkas, lapsevanem, kolleeg  ja hinnatud õpetaja.

 

Mälestus Avo Kadarikust jääb alatiseks meiega.

Eelmine
NK AJALOORAAMAT maakonna igasse valda.
Järgmine
2013 valmis ka meie ajalehe uus number

Lisa kommentaar

Email again: