NK ja KT trotsisid vihma ja tuult

Kristiina Tilk

3.-5. jaanuarini toimus Pahklas noorkotkaste ja kodutütarde talvelaager. Osa võtsid Noorte Kotkaste Rapla maleva ja Kodutütarde Rapla  ringkonna liikmed ning kandidaadid vanuses 13-17 aastat. Kokku oli kohal 12 noorkotkast, viis kodutütart, viis juhendajat ning kaks instruktorit.

 Majutus toimus köetavates telkides ja jaoülema loal sai ööbida ka onnis. Laagri eesmärgiks oli sidemehe erijärgu ( erialaoskuste) ja ränduri kohustusliku järgu punktide täitmine, liikumisviiside, kaardi kasutamise õpe ja tegutsemine jagudena, mis moodustus telkkondadest.

Teekonda laagrisse alustati 3. jaanuaril Raplast. Peamiseks transpordivahendisk oli Unimog (kaitseväe auto, millega veetakse sõdureid).Esimese päeval püstitati telgid ning kontrolliti üle kohustuslik varustus, mille hulka kuulusid näiteks magamiskott, taskunuga ja tikud või süütepulk. Ehitati üleelamisonnid milles saab ööbida kolm inimest ja Hageris toimus sideõpe (välitelefoni ning raadiojaamade ehitus ja kasutamine, sidepidamise eeskiri) ning õhtul selgitas jaoülem luuretegevuse põhimõtteid. Öörahu saabudes pidi iga telkkond panema üheks tunniks endi seast ühe inimese telgi- ja teise laagrivalvesse.

 Teisel laagripäeval selgitati noorkotkastele ja kodutütardele kaardi ehitust, tingmärke ja koordinaatide määramist ,lisaks kompassiga asimuudi võtmist,topograafia aluseid (teadusharu, mis tegeleb maapinna mõõdistamise ja mõõtmistulemuste põhjal geograafiliste objektide kujutamisega topograafilistel kaartidel) ja näitasid luuramiseks vajalikke liikumistehnikaid. Noored said airsofti mängides (taktikaline sõjamäng, mis imiteerib ehtsaid lahingusituatsioone) läbi teha erinevaid kaitsmise ja ründamise taktikaid, vaatamata lörtsi ja vihmasajule jagus mängulusti pimeda tulekuni. Peale luureks vajalike liikumistehnikate selgitamist ootasid laagrilisi ees luuramisülesanded. „Vastase“ territoorumil tuli koguda infot nende laagri isikkooseisu ja tegevuse võimekuse kohta. „Vastane“ võis võtta vange, kui keegi luurajatest oma asukoha reetis.

 Kolmandal ja ühtlasi viimasel päeval toimus matk Pahkla lõunaossa ning pealelõunal tehti talvelaagrist kokkuvõte ning asuti koduteele.

 Laagris õpiti tulepulkade kasutamist, erinevaid lõkketüüpe ja nende valmistamist, kaardi ja kompassi kasutamist ja sidepidamise aluseid. Hoolimata vihmastest ilmadest, pidasid kõik laagrilised edukalt lõpuni vastu, varem pidid lahkuma kaks poissi, kuid sedagi muude eesootavate kohustuste mitte halbade ilmaolude tõttu.

 Laagris osalenud kodutütar Gleidis Reimanni sõnul jättis laagrist kõige positiivsema emotsiooni airsofti mängimine. „Õppisime ka topograafia aluseid ja sidepidamist, mida saime praktiseerida viimasel päeval toimunud treeningmatkal. Esimesed 24 tundi pidime endale ise Eesti Kaitseväe sõdurikoti kuivtoidup pakist leiduvast süüa tegema, sõitsime unimogiga. Hoolimata külmast ja märjast jäime laagriga rahule. Esimesel ööl tehti ööhäire, teise päeva õhtul käisime luuramas vaenlase tagalat ja hiljem patrullisime oma laagriplatsil. Juhuks, kui peaks metsa ära eksima või ei ole seal lihtsalt peavarju, ehitasime ka onni,“ kirjeldas Gleidis oma muljeid värskelt lõppenud laagri kohta.

Järgmine
23.02 on Raplas linnamäng

Lisa kommentaar

Email again: